Sannies

“Moet je zien”. Mijn zus lacht en draait haar iPhone scherm naar me toe. Er verschijnt een jong, bleek meisje in een paars badpakje. Haar blonde lokken zitten strak vastgevlochten en ze giet twee flessen Fernandes leeg over de vloer van een Amsterdamse toko. De plaatsvervangende schaamte druipt van mijn zus haar gezicht en ik lach een beetje ongemakkelijk mee. De teller staat op 400.000 views. Ik herken dit grietje van YouTube. Zij maakte gekke grappen en verdiende daar nog geld mee ook. Ik kan me nog herinneren dat ik toen voor het eerst de generatiekloof in mijn portemonnee voelde. Weer een boot die mijn garde gemist heeft. Vrees niet: we gaan het vandaag niet hebben over een klaagzang. Dit gaat om een heel ander liedje, en wel de beruchte internetsensatie ‘Op Me Monnie’ van Famke Louise.

Later op de avond denk ik weer terug aan het semi-rappende meisje in haar paarse badpakje. Oké, ik geef het gewoon toe: het liedje zit in mijn hoofd. Lul niet, dat heb jij ook. Ondertussen heeft haar video meer dan een miljoen views. En eerlijk is eerlijk: wij weten allemaal dat zoiets (lees: viral gaan) niet zomaar gebeurt – tenzij er Kardashian bloed door je aderen stroomt. In de eerste instantie lijkt ze op een karikatuur van zichzelf, maar in de realiteit symboliseert ze een cultuurshift. Net zoals Lady Gaga dat voor de nerds en outcasts was, is deze Famke de belichaming van een onder-gerepresenteerde stroming. Een soort heldin voor een groep onzekere kids. Met vlechten en al. Want als je een beetje goed rondkijkt op het wereld wijde web zie je duizenden Famke Louise’s. De één nog harder op zoek naar bevestiging en liefde dan de ander.

Het enige verschil, is dat deze Famke genoeg moed bij elkaar kon schrapen om deze clip online te gooien. En dan kunnen we wel met zijn allen een potje synchroon-haten, maar denk eens even terug aan jezelf op haar leeftijd. Nee wacht: denk even aan jezelf op dit moment. Hoe vaak doe jij iets waarmee je het risico loopt de plank compleet mis te slaan? Hoevaak vind jij jezelf een klein voetbalveld verwijderd van je comfort zone? Dat dacht ik al. Ik ben pak ‘m beet een decennium aan levenservaring rijker en nóg kost het me energie om een stukje van m’n ziel en zaligheid online te knallen. Het is alsof je poedeltje naakt over straat moet jongleren. Daar heb je ballen voor nodig.

Ik heb het hier niet over het gebruiken van cultureel erfgoed of haar zogenaamde fashion game or lack thereof. Deze meid representeert een nieuw stukje cultuur waarin onzekere, (multi)culturele kinderen maling hebben aan scheidingslijnen. Daar kunnen wij heus nog wat van leren. Want is cultuur delen niet het allermooiste wat er is? Juist in deze tijd van extremen en die hele “mijn cultuur is niet jouw cultuur en vice versa”-gedachtegang. Al helemaal als je nog net uit de poepluiers komt. Monnie of geen monnie; moed heeft ze en laat dat nou net onbetaalbaar zijn.

Dus Famke, ik salueer je. Respect meid. Je bent een cult held. En ik weet niet precies wat je met je sannie bedoelt, maar ik vind hem zeker niet verraderlijk. Sterker nog: ik denk dat je een stuk eerlijker bent dan de rest. En als ze gemeen doen, zeg je maar gewoon: “Mijn YouTube video’s vangen zes nullen baby”. Maar dat hoef ik je vast niet te vertellen.

Middelvinger met glitternagel in de lucht.

Meer lezen?

31 december

31 december

februari 02, 2020
Alarm

Alarm

november 18, 2019
Thuis

Thuis

september 07, 2019

Reageren?

Your email address will not be published. Required fields are marked *