Kreeft

Het is vandaag officieel kreeftenseizoen en da’s (kennelijk) hartstikke gaaf voor juli baby’s zoals ondergetekende. Virtuele high five aan mijn mede-kreeften. Yes we cancer! Dit weet ik niet toevallig omdat ik sinds kort een nieuwe hobby beoefen: horoscopen verslinden. Ze gaan erin als zoete koek met een gekke nasmaak. Zo lees ik er niet ééntje – zoals een normaal denkend mens – nee: ik struin de eerste twee (!) pagina’s van Google af. Je moet je kansen natuurlijk een beetje spreiden. Vooral als het gaat om levensadvies dat geschreven wordt door onderbetaalde stagiaires. 

Waarom ik ineens een hulplijn met het sterrenstelsel heb ingeschakeld? Joost mag het weten. Maar: wie nie waagt nie, wie nie wint nie. Bovendien: het is semi-vermakelijk en er zit altijd een positieve twist in. Zo gebieden ze nooit: “Gedraag je vandaag als chagrijnige hork.” Nee, nee. Het is meestal iets in lijn met: “Doe eens wat creatiefs” of “Geef je over aan de strubbelingen op werk of in privé-sfeer* en het zal allemaal op zijn pootjes terecht komen.” Oké, is goed. Een beetje positieve Piet never hurt nobody

Nóg leuker dan dagelijkse generieke adviezen, zijn de bijbehorende karaktertrekjes. Ik zoek te pas en te onpas naar eigenschappen van kreeften en kom steeds (de strekking van) het volgende tegen: “Een Kreeft vergeet en vergeeft niks en heeft een sterk emotioneel geheugen. Impactvolle emotionele gebeurtenissen kunnen ze zich in geuren en kleuren herinneren.”

Ik had al zo’n donkerbruin vermoeden, maar soms moet je iets lezen op een twijfelachtige blogspot uit 2006 voordat je het echt kunt geloven. Snap je? Meghan voice.

Laat ik het eens testen.

Poging één: Ik ben 10 jaar en ik zit huilend in de aula van het noodgebouw aan de Sieraadlaan. Mijn modieuze (correctie: dubieuze) tuinbroek siert mijn kinderlijf en de tranen stromen over mijn wangen. Ik wil verdomme naar huis. Gevoel: heimwee. Poging twee: Het is een warme zomeravond. De zon gaat bijna onder. Mijn blonde krullen staan stijf van de mousse. Ik kijk hem verontschuldigend aan. “Nee, ik kan dit echt niet meer.” Ik wil verdomme naar huis. Gevoel: schuldig. Poging drie: Het is midden in de nacht. Of vroeg in de ochtend, ik weet het niet. Het licht staat aan. Ik kom hier nooit. Ik sta naast het bed. Hij ademt niet meer. Gevoel: verloren. Ik wil naar huis.

Ik bespaar jullie de talloze scenario’s. Mijn punt is duidelijk: ik ben een emotie-olifant en huismus in één. En trouwens ook een tikkeltje over-ambitieus. Maar ja: wat de sterren kunnen, dat kan ik ook. Als ik zo vrij mag zijn jouw horoscoop te schrijven:

“De langste dag van het jaar ligt achter ons. De sterren Beyoncé en Jay-Z staan dicht bij elkaar. Wie zoekt naar liefde, zal hem nooit vinden. Laat liefde jou vinden.”

Groet,

Een klassieke kreeft

* Verreweg mijn favoriete horoscopen-term.

Wil je mijn stukjes per mail ontvangen? Kan hoor, klik. De laatste kun je hier zien.

Meer lezen?

31 december

31 december

februari 02, 2020
Alarm

Alarm

november 18, 2019
Thuis

Thuis

september 07, 2019

1 Comment

  1. Esther van Schie

    26th jun 2018 - 7:40 am

    Onwijs mooi geschreven stuk, vind ik leuk die horoscopen!

Reageren?

Your email address will not be published. Required fields are marked *