Kerstbaby

Het is kerstavond, 23:50. Familie van Schie heeft zich verzameld in het pittoreske Slenaken (spreek uit als: Slennich voor maximale Limburg vibraties). We liggen horizontaal op de bank tijdens een Breaking Bad bingewatch. Hoewel, bingesnurk zou voor sommige familieleden een gepastere term zijn, want moeders heeft direct na ’t intro deuntje een acute remslaap ingezet. Na drie spannende afleveringen aan de binnenkant van haar ogen, komen haar blauwe kijkers weer tevoorschijn. “Lieve mensen, ik ga slapen hoor!”. “Je dochter is zo jarig!” oppert mijn vader verontwaardigd. “Da’s waar ook”, giechelt ze. Ach ja, mijn arme zus is een kerstbaby. Met alle tragische gevolgen van dien. Niemand komt naar je verjaardag als Jezus ook een feestje viert. Maar, aldus de kerstbaby: “Als je niets verwacht, kan het alleen maar meevallen.”

Toch zijn die verwachtingen op dagen als kerstmis en oud en nieuw onvermijdelijk. Zelfs zonder een verjaardag brengt kerstmis een rugzakje aan gezelligheidsdrang en nostalgie met zich mee. Ik noem dit verschijnsel de kerstwee (niet te verwarren met een dubbele kerst). Denk aan: “Zo, en dan gaan we het nu eens godverdomme gezellig hebben!”, gevolgd door mijn persoonlijke favoriet: “Laten we een potje olympisch reflecteren op het afgelopen jaar.” Want warempel, wat ging het snel hè? Ook ondergetekende geloofde aan het reflectie-euvel. Én hoe. Ik nam de afgelopen weken volop de vrijheid om in mijn eigen achteruitkijkspiegels te spieken en stuitte op een drietal levenslessen die ik jullie niet kan en wil onthouden (en die ik zelf nooit zal vergeten).

Les 1: Clichés moet je met open armen ontvangen, keihard knuffelen en nooit meer loslaten.

Het was een jaar vol omarmde clichés, zoals: het leven begint buiten je comfort zooooohé en je bent je eigen grootste criticus. Nu heb ik mezelf een paar flinke hoeken op ‘t kinnetje gegeven en ik kan het iedereen aanraden. Juist wanneer de spreekwoordelijke shit de ventilator raakt, worden afgezaagde wijsheden je beste vrienden. Zowel op werk als achter de schermen voelde 2017 als blaren op mijn duimen na een potje Tekken 3 op de PlayStation. Ik deed wel stoer, maar wist eigenlijk helemaal niet wat ik aan het doen was. Als ik er vol inging en niet opgaf, kwam er soms wel een overwinning uit. En soms een okkernoot. Voor mij was het een jaar van vuurdopen, incasseren en schouders eronder. Die clichés hebben me heel veel gebracht, zie: les 2.

Les 2: Relaties zijn net als planten: geef ze genoeg water* en ze zullen prachtig bloeien. *liefde 

Of het nu gaat om je grootmoeder achter de geraniums, je beste vriendin of je nieuwste Happn-vlam: relaties zijn één pot nat. Wie liefde geeft, krijgt het ook terug. Wellicht niet zoals je het had verwacht, maar minstens zo oprecht. Dat heb ik in 2017 mogen ervaren, en ik prijs me daardoor rijker dan Elon Musk en Bill Gates op een privéjacht met Dr. Dre. Een aantal mensen om mij heen is aan het stralen als een zonnebloemenveld in Zuid-Frankrijk. Ik kijk ernaar en bewonder als een kind met een suikerspin in Walibi vlak voor een meet & greet met Justin Bieber.

Les 3: Neem gerust de tijd voor de achteruitkijkspiegel, maar pak daarna de vijfde versnelling.  

Misschien is de kerstwee een cadeautje van het universum om te voorkomen dat herinneringen zo snel vervagen. De periodieke stopborden om gewoon even te checken of je spiegels nog goed staan, of je nog wel op de juiste route zit en de eindbestemming wel up-to-date is. En als we toch zweven: terugblikken is goed voor de geestvrede. Maar ik leerde ook dat er een moment is van omkijken, én een tijd van doorgaan met die banaan. Want je ken wel lang zitten te lopen zitten te terugblikken te doen, maar een nieuwe lichting clichés wacht met smart op je omarming in een gloednieuw jaar gevuld met glimmende mijlpalen. Dus lieve kijkbuiskinderen, namens mij – CEO, CFO, COO, kantinejuffrouw en HR-manager van Finer Words – het allerbeste en gaafste toegewenst voor jou (en je planten) in 2018. En grote dank voor het meelezen. Ik zie jullie.

Wil je mijn stukjes per mail ontvangen? Kan hoor, klik.

Meer lezen?

31 december

31 december

februari 02, 2020
Alarm

Alarm

november 18, 2019
Thuis

Thuis

september 07, 2019

12 Comments

 1. Caro

  31st dec 2017 - 11:01 am

  Nice writing

  • Lisanne

   2nd jan 2018 - 11:03 am

   Godspeed and glory to you my dear Caronadian

 2. Aart

  31st dec 2017 - 12:29 pm

  Haha kind. Je bent geweldig! Met plezier gelezen en kijk uit naar de next one. Happy new year!

  • Lisanne

   2nd jan 2018 - 11:02 am

   Hihihihi happy new year vriendin!

 3. Ellen

  31st dec 2017 - 1:09 pm

  A good story again! I wish you all the best in 2018! 💓

  • Lisanne

   2nd jan 2018 - 11:00 am

   Dank tante!

 4. Steefmar

  31st dec 2017 - 1:18 pm

  Tekken kwam helemaal niet uit op de nintendo hoor

  • Lisanne

   2nd jan 2018 - 11:00 am

   Je bent zelf een tekkenwijf!

 5. Robèr

  31st dec 2017 - 3:04 pm

  Was weer ff potje lekker lezen hier.

  • Lisanne

   2nd jan 2018 - 11:01 am

   Tomatensoep!

 6. Bep van Schie

  1st jan 2018 - 9:32 am

  wanneer ga je je gedachtenspinsels uitgeven? Ze zijn zo leuk om te lezen!!!!!!

  • Lisanne

   2nd jan 2018 - 11:00 am

   2019? Ik ga er nog even een jaartje over slapen. Dank, heel leuk om te horen! X

Reageren?

Your email address will not be published. Required fields are marked *