Seizoenen

Voor FONK magazine mocht ik iets schrijven. Dus dat deed ik. En wel over 4 jaar Hammerfest. Je kunt hem ook online lezen, klik.

Seizoenen

Het reilen en zeilen van een social bureau. Waar te beginnen? Bij het begin, denk ik dan.

Het is een warme lentedag in april. De bladeren kleuren net zo groen als mijn carrière. Ik stap het hoofdkwartier voor het eerst binnen; kersvers, piepjong en onervaren. Een masterdiploma in mijn zak en een scherpe pen in mijn hand.

Het jaar dat volgt kan ik het beste omschrijven als herfst. In een wervelwind komen opdrachten in alle geuren, kleuren en formaten voorbij. Ironisch genoeg, hadden wij onze eigen kleur nog (lang) niet bekend. Het social bureau Hammerfest was geboren, maar onze zelfkennis lag nog even in Småland. Klaar om opgepikt te worden uit de ballenbak.

Toch bestond onze basis al uit vaste social klanten. De social posts vlogen de deur uit als bladeren die van de bomen waaiden. Maar we maakten ook brochures, websites, brand identities, banner campagnes, een sneeuwmeter en een verdwaalde interactieve campagne. Klanten zagen dat we hard wilden rennen, jong en hongerig als we waren.

Onze winter brak aan, het werd drukker. Maar onze kleur bekennen, daar was het niet het jaargetijde voor. We bleven nog even neutraal wit als maagdelijk sneeuw, maar wisten dat we ijziger moesten worden. Onze poot stijf houden en zeggen: ‘Kijk eens, dit zijn wij! En niets anders!’. Daarvoor moesten we meters maken op het gladde ijs. Op onze bek gaan. Leren schaatsen op Noren. Lees: echte social pro’s worden.

Met de verhuizing naar het Frederik Hendrikplantsoen, lieten we ons spreekwoordelijke kwartje vallen. Onze klanten werden steeds meer gefocust op social, de campagnes werden steevast doorvertaald naar de wonderlijke wereld van digitale likes, snaps en hashtags. We lazen onszelf in, we bekeken ons werk en bleven denken: kunnen we beter worden? En wat bleek: dat konden we. In alle onbescheidenheid. Door veel pitches te verliezen. En door soms te winnen.

Even doorspoelen. De mist is opgeklaard en de lucht kleurt blauw. Ons team bloeit, onze klanten groeien mee. We hebben onze winterjas nog aan, maar dat maakt niet uit. Een beetje zweten hoort erbij. Je raadt het al: onze lente is aangebroken.

Terug naar mijn eerste dag. Ik begluur Baba en Guy door de ruiten van de meetingroom in ons veel te grote pand, in ons veel te volwassen kantoor. ‘Ik heb ze onderschat’, schiet door mijn hoofd. Hoe kan het ook anders: van broekies in de soos, naar finalist SAN New Kid on the Block en Best Agency in de FONK50. En het onderschatten? Dat is eigenlijk nooit weggegaan. Gelukkig maar.

Meer lezen?

31 december

31 december

februari 02, 2020
Alarm

Alarm

november 18, 2019
Thuis

Thuis

september 07, 2019

Reageren?

Your email address will not be published. Required fields are marked *